HypnoBirthing The Mongan Method.


HypnoBirthing® is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden.

 

De nadruk ligt op zwangerschap en geboorte , maar ook op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte.

 

Zoals de meeste barende vrouwen geen interventies/procedures nodig hebben om hun baby veilig en gezond op de wereld te zetten, zo hebben ze ook geen moeilijke oefeningen nodig om zichzelf voor te bereiden op een kalme, vredige en comfortabele geboorte. Het (geboorte) lichaam en de baby weten precies wat te doen. HypnoBirthing® leert zwangeren te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar ze voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. Wanneer het aankomt op programmering en conditionering is teveel afwisseling niet altijd goed. Herhaling geeft het beste resultaat.

 

HypnoBirthing® is niet alleen een techniek maar ook een filosofie. Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek Moeder worden zonder vrees (Childbirth without fear) van Dr Grantly Dick Read. HypnoBirthing® leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces, ondragelijke pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte.


 

“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself”

Marie F. Mongan

Marie Mongan heeft de de filosofie van geboorte zonder angst samengebracht met de technieken van hypnotherapie. Alle hypnose is zelf-hypnose. Een diepe ontspanning waarin je onderbewustzijn geheel open staat voor nieuwe suggesties, denkbeelden, overtuigingen. Deze zelf-hypnose wordt gebruikt tijdens de sessies om te leren dieper te ontspannen dan je normaal gewend bent, om angsten en spanningen los te laten en positieve overtuigingen ten aanzien van de geboorte toe te laten. Zelf-hypnose gebruik je thuis tijdens de ontspanningsoefeningen. Hoe vaker je oefent des te makkelijker en dieper je in staat bent te ontspannen. Allemaal ter voorbereiding op die ene dag. Tijdens de geboorte is je geest en lichaam ultiem voorbereid op een soepele en kalme geboorte van jullie kindje.

 

 


Voordelen van HypnoBirthing bij HypnoBirthing Amsterdam Oost:

 

 • Het verschil met andere zwangerschapscursussen is dat wij niet alleen vanuit onze eigen ervaring als moeder de cursus geven, maar juist vanuit onze ervaring als verloskundigen. Hierdoor is onze cursus goed toepasbaar. Wij kunnen vele verloskundig inhoudelijke vragen beantwoorden. 
 • Het doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn Syndroom voor, tijdens en na de geboorte. 

 • Het verkleint, en elimineert in veel gevallen, de noodzaak van chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen. 

 • Het vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces. De moeder blijft fris en energiek terwijl ze haar kind ter wereld brengt. 

 • Het verkort de verdunnings- en openingsfase van de baarmoeder met enige uren en stelt de moeder in staat om de natuurlijke impulsen van haar lichaam te volgen en haar baby naar beneden te ademen tot het hoofdje zichtbaar is i.p.v. langdurig en uitputtend te moeten persen. Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem. 

 • Het zorgt voor binding tussen moeder, baby en geboortepartner voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte. 

 • De geboortepartner maakt deel uit van de geboorte en is niet alleen maar toeschouwer. 

 • De speciale ademhaling elimineert vrijwel volledig postnatale ongemakken en ‘baby blues’. 

 • Baby’s passen zich makkelijk aan en zijn gelukkig, wat resulteert in een beter eet- en slaapgedrag. 

 • De moeder heeft minder kans op hyperventilatie als gevolg van oppervlakkige ademhaling. 

 • De geboorte wordt een veilige, mooie en vredige ervaring zoals de natuur die bedoeld heeft.